Gå til innhold

Rogaland – Teknologi regionen

Bli med å skap ny teknologi som industrien tar i bruk

Les mer expand_more

Havvind:

Havvind er ein del av løysningen til energikrisa, det trengs personell for å designe og bygge dette nasjonalt og internasjonalt. Rogaland ligger geografisk gunstig til for sammenstilling , testing, vedlikehold og base virksomhet.

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/Moj3gK/rogaland-vil-bli-norges-viktigste-havvind-fylke

Batterifabrikk:

Batterier er en viktig nøkkelbrikke for å få til elektrifiseringen, både for å lagre strøm i elbiler og andre kjøretøy, men også for å stabilisere strømnettet når mer og mer av produksjonen kommer fra varierende sol og vind. Norge og Rogaland ligger godt til for å utvikle og produsere mer bærekraftige batterier.

(https://www.aftenbladet.no/okonomi/i/28aP5B/skal-investere-12-milliarder-for-aa-faa-disse-batteriene-ut-i-verden)

Plog:

Rogaland er stolt av å vera blant norges beste leverandør av råvarer. Regionen er med på levera produkt til aktører lokalt og internasjonalt med sin verdensledande teknologi innen landbruk.

Verft:

Olje og gass næringen skal ikkje avvikles, men utvikles. Modifiserings prosjekt og nye prosjekter tar opp mykje kapasitet, og mye av fornybarprosjekt skal bygges på verftene, i parallell til olje og gass prosjekt. https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/nWKoga/norge-maa-utvikle-olje-og-gassnaeringen-ikke-avvikle-den

Offshore station:

Norge sin kunskap innenfor plattform bygging er essentiell for byggingen av HVDC plattformene som alle vindfarmer trenger. Her brukes samme arbeidsstabben som har jobbet mot oljeprosjekter.

(https://energi24.no/nyheter/milliardkontrakt-til-aibel-bygger-plattform-for-havvind)

CCS:

Haugalandet får CCS I Gismarvik. Behovet for å lagre meir å meir CO2 stiger, som vil kreve enda fleire utbygginger. (https://www.horisontenergi.no/haugaland-naeringspark-at-gismarvik-is-the-planned-location-for-the-onshore-co2-terminal-for-the-large-scale-ccs-project-errai/)

Robot:

Utvikling innen teknologi banar veg for ein ny bransje for design og styring av robotar. Behovet for ingeniørar og operatørar vil bli enda høgare.

https://www.nrk.no/rogaland/ny-linje-kan-gi-elever-studiespesialisering-ved-a-ta-automatisering-og-robotikk-1.16277929

H2:

Hydrogen har ein grå/blå/grønn famtid for å løysa klimakrisa. Det skal designast for anlegg på nasjonalt og internasjalt, Rogaland er eit ankerpunkt for design mot dette.